Tältfunderingar...


Har suttit och kikat lite på det här med partytält idag.
Vet för övrigt inte om det är en vanlig tendens men vi började våra bröllopstankar väldigt enkelt men de expanderas hela tiden =P

Nå, gällande partytält då... från början var vi inne på att köpa vanliga enkla billiga sådana 3*3 meter och 6 st som vi kunde placera tillsammans å att vi får en yta på 6*9 meter. Främst till som tak mot såväl regn som stark sol. Köper vi budgetvarianter så har vi redan nu sett sådana för allt från 150-250kr/styck. Runt 2500 som högst har vi tänkt lägga på detta och då inkluderar det även 2 extra att ha vid nödfall över vigselplatsen och bufén.

Man behöver ju stolar och bord också... från början tänkte vi att det lånar vi ihop och så täcker vi ju ändå allt med vita dukar så att det ser likadant ut.... Men så inser man att det är ju trots allt bra om borden är lika höga eftersom de ska stå som långbord samt lika breda och långa... Stolarna är ju inte lika lätta att täcka... orkar inte riktigt med det där med knoppa-lakan känns det som. Då blir det svårare och vi har börjat funderat i hyra-tankar.

När man nu kikat på ställen som hyr ut stolar och bord ser man ju även priser för uthyrnining av tält... vilket naturligtvis kostar mer... men det är där vi är i tankarna nu... Kanske är det trots allt värt att istället för 4500kr som vi förmodligen kommer att hamna på med köpta tält och hyrda stola lägga 5-7000 kr på ett ordentligt vatten och vindtåligt partytält i en färdig storlek på 6*9 meter som funkar även om det blir riktigt dåligt väder och inkluderat stolar och bord i bra storlekar och färger i ett enda paket från ett och samma ställe...

Ja... vi har naturligtvis fortfarande inte bestämt oss... tur att man har ett tag på sig att fundera! =D

Vigselförrättare...


Har såklart, och kommer ännu mer att, kollat upp lite grann redan... men funderar ändå kring det här med vigselförrättare... hur funkar det egentligen tro...

Jag har tänkt att gifta mig x antal mil ifrån där jag bor idag... får man ens det eller måste man boka vigselförrättare i det län man är folkbokförd?

Kostar det extra att inte göra det?

Måste man ta en vigselförrättare i kommunen närmast platsen för bröllopet eller får man ta vilken man själv vill inom det län man gifter sig i?

Kan det måntro behövas mikrofon till vigselförrätaren om man håller ett bröllop utomhus för c.a. 50 gäster som sitter uppradade framför vigseln?

Hur ordnar man det snyggt? Att hyra in mygga och elektrisk utrustning för den 15 minuters-ceremonin känns lite krångligt och dyrt... finns det andra sätt? Man kanske inte precis vill att hon/han pratar i en megafon? ;)

Det är riktigt riktigt spännande och kul att planera bröllop, men där finns många svåra bitar också =D


 

 

 


Mat/Bufé/Catering/Personal/Gäster?


Hmm.... funderar som tusan kring det här med maten på bröllopet.... hur ska man göra? =S


Vi har hunnit tänka i flera olika banor...

1. Vi vill ha det enkelt och inte så kostsamt, men ändå gott, och vill slippa stressa kring maten själva dagarna innan: vi kör på beställd smörgåstårta i några olika varianter som vi kan hämta dagen innan ... ?

2. Kanske blir det väldigt trist med smörgåstårta, även om det finns fler att välja mellan? Känns som om folk kommer att ha ätit klart snabbt... och vi har ju tänkt sitta runt borden ett tag för tal och dylikt... ? Kanske ska man trots allt köra med bufé? Vi kan ju göra olika kalla buférätter i förväg? Jag tycker ju ändå att det är rätt kul...

3. Hmmm... om vi kör med bufémat är det en del som ska fram efter vigseln... vem ska sköta det?
Vi vill inte att våra gäster ska behöva slita med det.... Har bl.a. en syster som ALLTID får ta på sig den rollen, och tar den även om hon inte får den, och tycker hon ska få vila för en ggr skull... Sen vill man ju att alla gäster ska få vara gäster... Hmm... ska vi hyra in/fråga någon som inte är bjuden om de har lust att sköta denna bit?

4. Hmm... kanske enklare med proffesionell betald personal, hur får manmtag på personal om man sköter själva maten själva, kan man det?
Hmm... blir det inte i alla fall väldigt lätt och skönt med smörgåstårta? Då ska ju bara tårtorna bäras ut och det lilla kan någon gäst få hjälpa till med....

Ja, så där håller det på... vet inte hur vi ska göra!? Sen kommer ju fler saker på detta... Även om vi tar smörgåstårta - eller vad vi än tar - så måste ju gästernas tallrikar försvinna från borden efter middagen och helst diskas upp men åtminstone gömmas undan någonstans tills nästa dag... Vem ska göra det då? Vi har till och med tänkt tanken att ha ett "bord"/plats där gästerna får gå och ställa ifrån sig sin tallrik, sen står det helt enkelt där tills dagen efter... men det kanske är helt jäkla tacky? =P Ja... ni hör... hur tusan gör man? Hjälp!

Bakgrundsinfo
: Vi ska ha ett utomhusbröllop, borgerligt, för c.a. 50 gäster, vi har vigsel, middag och fest i samma "trädgård" och vill hålla kostnaderna nere även om vi har pengar att lägga på något om vi tycker det är värt det... Vi kommer att befinna oss rätt lantligt, så det finns inte jättemånga alternativ till catering eller dylikt i närheten.





Blommor till borden.


För ett par dagar sedan testade jag att göra en bukett såsom jag tänker mig att vi ska ha nästa år.
Vi hade tänkt använda naturens blommor men jag insåg ju nu att det fanns inte så många kvar, de jag hittade kanske hade räckt till 3 liknande buketter.... nå, jag tror vi kör på samma idé ändå men kanske fyller ut med vita rosor som vi köper. Alternativet är att gå in på en blomsterhandel och köpa på sig en del ute-sommarblommor och använda. Vi har vårt bröllop utomhus i lantlig/skogs/sommarmiljö så utebuketter kommer passa fint och för mig känns det lite romantiskt också. Vet inte vad ni tycker om buketten?



Jag tänker mig nått liknande. Ormbunkar som ytterkant och så vita blommor i mitten.
Sen ska det knytas sidenband runt vasen. Det ska INTE vara detta band eller färg, testade bara med ett jag hade hemma. Det blir mer mörkt grönt på bandet och ev. ytterligare ett som är äppelgrönt.


Datum och årstid...


Hu... jag har blivit så ambivalent kring det datum vi satt son bröllopsdag... Vi har tänkt oss slutet på Juli. Beslutet kom utifrån flertalet saker:

* Jag vet med säkerhet redan nu att jag kan ta semester då.
* Han bör inte ha några problem med detsamma.
* Vi har våra gäster utspridda över hela Sverige så det underlättar om de förmodligen har semester också.
* Vil ville ha en sommarmånad med stor chans till fint väder.

Men nu har jag börjat fundera massor, speciellt efter att ha läst på forum på Bröllopstorget...

* I Juli har de flesta blommor och vackra buskar etc redan slagit ut och försvunnit
* Denna Juli har det regnat nästan hela... så vädret är ju trots allt inte så säkert...
* Om det blir soligt så blir det väldigt varmt, för svettigt för ett bröllop?

Hmm ja... det är saker som gör att jag funderar och tvekar... Samtidigt tror jag det blir mycket svårare att ta ledigt i Juni och det är inte lika säkert att andra har ledigt då heller...

SKITSVÅRT =S Ska man bara hålla fast vid det datum man haft kanske och hoppas på det bästa?


Tankar.


Det kan hända va lite opersonligt att jag inte skriver så mycket om mig själv eller vad jag sysslar med här i denna blogg.
Det är dels för att jag vill försöka att hålla mig anonym och dels för att jag redan har en annan blogg där jag skriver om min vardag etc. Här blir det mest bröllopstankar... hoppas det kan roa någon =) Ni som kikar in ibland får gärna kommentera och komma med tips också, eller dela med er av era bloggar! Behöver massor av hjälp och inspiration till bröllopet!


Svalnande romance... ?


Haddelådeli!


Idag är det Söndag och vi är som sagt åter tillbaka till semesterbasen. Vår roadtrip runt Sverige börjar närma sig sitt slut, på Onsdag morgon åker vi hem igen. Sambon börjar att jobba sedan medan jag har en vecka till ledigt. Synd bara att det regnar hela tiden och aldrig blir någon riktig semester!


Har lite skämtsamma funderingar kring mitt och sambons förhållande...
Då vi kom ned på semestern hade min ena syster ordnat en jättefin överaskning åt oss, som förlovningspresent. Hon hade gjort ordning rummet vi skulle bo i med fin bäddning, rosenblad på sängen och så stod där en korg med vin, vindruvor, kex och ostar! Vi som var trötta efter 10 timmar i bilen somnade dock ifrån alltihopa och delade istället godsakerna med värdarna dagen efter. I dagarna har vi sedan bilat runt och träffat även min andra syster. Av henne fick vi mosserande vin och fairtrade choklad i förlovingspresent. Kvällen efter skulle vi sova på hotell i Gbg och hon tänkte vi kunde mysa till det då... men inte blev det av att vi delade det där då heller... somnade trötta efter dagens besök hos mammsen och sedan trängseln på ullared. Hmm... hur ska man tolka detta? Trött förhållande eller tröttsamt att vara på roadtrip? ;P



Halloj!


Nu är jag åter back på "hemmabas"
(för semestern) efter ett par dagar iväg. Bl.a. har vi varit på Ullared och vi hittade en del till bröllopet, om än inte mycket. Det blev 2 6-pack dricksglas för 49kr/paket som vi kommer att använda som vaser. De var höga och så hade de ett fint mönster i sig - men var helt i glas (d.v.s. inte färgade).

Vi köpte även gröna + vita gästhanddukar som var billiga, minns inte vad de kostade exkat dock. De kommer vi att ha i badrummet under dagen. Känns kul att till liten budget ändå kunna piffa till badrummet i tema-färgerna. (Vi kommer senare att även leta fram annat till just badrummet såsom tvålkopp och kanske lite ljus och så).

Vi köpte också silvriga små stenar, som vi ska använda som dekoration, samt 10 små ljuslyktor i grönt som man kan hänga i träden med tända ljus på kvällskvisten. Tillsist blev det uppläggningsfat, till vår bufé...


Borta...

Är på resande fot ett par dagar så får återkomma med inlägg sedan =) Hoppas alla har det bra och att ni som planerar bröllop har massor av roligt pyssel för er (och inte bara stressiga ting).

Tjingeling!

Ullared...


Nu i dagarna ska vi förbi Ullared!
Dock blir det bara ett besök på c.a. 2 timmar då vi klämmer in det mitt i en annan dagstur (vi bor väldigt långt från Ullared och passar på att bara kika in på genomfart nu). Tänkte att där kan man säkert hitta en del bra och billigt till bröllopet... Det som är synd är ju att de inte har någon hemsida eller så, och att varorna byts ut ofta, så man har ju ingen koll i förväg kring vad man ska/kan titta efter... och med bara 2 timmar känns det lite tajt, men jag hoppas verkligen det blir ett bra och givande besök! =D


Diverse morgontrötta tankar...


Hallå där!
Blir inte jättemycket bloggat dessa dagar
, det är för att jag befinner mig på en semesterresa genom Sverge för att hälsa på familj och vänner. Dels är det inte jättebra internettäckning överallt och dels så vill jag ju ägna tiden åt de personer jag besöker. Det kommer att komma fler inlägg då jag åter är på hemmaplan, det kan jag lova, för det här med bröllop finns det ju tusen och åter tusen tankar kring =)

Rätt häftigt det där hur man ett helt år i förväg kan vara så engagerad och ha kommit så långt i planeringen. Men det är ju för att det är så roligt!!!

Nå, igår ösregnade det här och det har varit dåligt väder hela veckan. Vi kom att tänka på att denna tid nästa år är ganska nära vårt planerade bröllop och att risken är stor att det kan regna lika kraftigt då.... Vi har ju tänkt att ha ett utomhusbröllop.

Tanken är ju att ha partytält som skydd...
men om det regnar så kraftigt som igår kommer de inte att hjälpa - dessutom vart det ju väldigt kyligt i luften också... Nå, vi tror att vi kommit på en bra back-up plan.

Det får vara det för denna morgon, vet inte om folk orkar läsa dessa långa texter? =P Ha det fint! =)

Googlad bild...



IKEA...

För vår del, som ska köpa in allt porslin, bestick, bufé uppläggnings porslin etc själva så blir det nog en hel del från IKEA... Har surfat lite där nu och inom vårt tema grönt/vitt/glas/Silver finns det ju en del billigt att hämta =) Mattallrikar känns som om det drar iväg dock... 19kr/gäst blir närmare 1000kr. Men vi kanske hinner hitta något billigare...

De här är ju perfekta som ljushållare! Så kan man bara knyta
en liten grön rosett runt varje glas så blir det fint också! =)



Samma med dessa ölglas, de går att ha som vaser?



Toastmaster eller icke toastmaster, det är frågan...

Vi har funderat på det här med tostmaster. Från början hade vi bestämt oss för att inte ha någon, men nu har vi börjat fundera på om det kanske trots allt är praktiskt att ha det?

Från början tänkte vi då att vi kunde skriva i inbjudningarna "Vi har valt att inte ha någon toastmaster/madame. Det är fritt fram för den som känner att den vill hålla ett tal eller dylikt. Bara att klinga i glaset och hoppas att det håller! =)"

Vi har gjort ett ganska gediget festhäfte
med allt från gästpresentation med bild på bordsplaceringen till info om oss som brudpar till sånger och andra roliga stycken. Vår tanke var lite då att det kunde vara trevligt med spontana tal eller så under middagen medan vi lite "litar till" att våra gäster är typerna som vågar ta för sig och "ä nu sjunger vi en sång!".

Men sen tillkommer ju annat praktiskt...
som att informera om att "nu är det dags att sätta sig ner vid borden" eller "nu ska vi ta bufé, det bordet börjar och det sen..." etc... eller att annonsera andra praktiska ting eller de lekar vi tänkt oss... samma sak med att hålla igång det roliga i festen.

Så nu lutar vi mot att vi kanske iaf ska ha en... men då kommer frågan till: Vem? En av de jag pontant tänker på är redan upptagen som "fotograf" av festen... Sen har vi några andra förslag, men där kan det t.ex. vara så att jag har en jag står nära och som skulle bli glad, samtidigt som denna istället kanske inte är så avslappnad i att tala inför folk och spexa till det... Sen har vi andra som nog glatt och enkelt skulle spexa men till sambons rädsla för mycket? =P

Hur gör ni andra?


Budget och inköp

Halloj!
Befinner mig på resa genom Sverige. Blir bilsemester för att hälsa på lite släkt och vänner. Vi tänkte ta en trip till Ullared också, kanske hittar man något bröllopsbra där? Vem vet! =D


Vår budget är på runt 36.000kr.
Vi har tänkt att ha ett ganska enkelt bröllop, c.a. 50 inbjudna och vi behöver inte hyra lokal eller så eftersom vi tänker använda oss av en trädgård i familjen. Dock behöver vi ju inhandla partytält etc istället.

Vi räknade ut vår budget genom att tänka ut hur vi ville ha det och vad det på ett ungefär kan tänkas kosta. Det som främst kostar för oss är:

* Kläderna
* Ring/ar
* Partytält
* Hyra bord och stolar
* Porslin, bestick och glas till alla gäster
* Dekoration: Ljushållare, vaser, dukar, löpare, sidenband etc
* Mat (vi inhandlar allt själva och ska göra kallbufé)
* Dryck (alkohol, dricka, kaffe etc)
* Tårta

Vi har ett år på oss att inhandla det mesta så vi gör helt enkelt så att vi håller utkik hela tiden efter billiga alternativ. T.ex ska vi ju nu kika på Ullared om det finns nå bra småsaker till t.ex. dukningen där. Jag tänker mig också att det går att köpa mycket billigt på IKEA. Har sett en del bra tips på olika bröllopsforum som ex. ölglas 6-pack 49kr som man kan använda som vaser...

Det vi hitills inhandlat är
: Dukar (vi har köpt pappers på rullar men av en lite bättre kvalité som känns mer tygig, jag hoppas de funkar annars har vi tänkt ändra oss i sista stund till IKEA knoppa lakan). Vi köpte 4 rullar á 4 * 10 meter för 250kr. Sen har vi köpt champangeglas (i glas). Vi hittade dessa för 5kr/st på RUSTA! Helt okej kvalitét och tyckte de var snygga, man ska ju trots allt bara skåla i dem en ggr denna dag. Vi köpte 50st så det blev alltså 250kr det också =) Sen har vi inte köpt något annat förutom duktyngder som jag hittade av en slump på willys. Vi har ju bland annat grönt tema på böllopet och dessa var klotformade enkla äppel-gröna som jag hittade 4-pack i Willys 10-kronors låda. Det blev 8 paket á 80kr =)



Klänningen...

Har letat runt en hel del, men tror jag har hittat den klänning jag vill ha! Den ligger way över vår budget vi satt på c.a. 3000kr... men den är från Lilly och 2011 års kollektion och jag kommer inte att köpa den fören Februari 2012 är tanken.... så jag hoppas på att den kommer att reas innan dess eller då. Om inte får jag väl försöka tänka om i budgeten, I like it!!! =D Ska kanske tilläggas att jag har ganska stor byst och en del former, så denna klänning känns rätt både i stil och just att den är halterneck istället för axelbandslös...


Färgtema - grönt/vitt/glas/silver?


Det tema vi tänkt oss på bröllopet är grönt/vitt/glas och silver...
Vi kommer ju att vara utomhus i vacker miljö och förhoppningsvis med sommrigt fint väder, så vi vill ha lite romantiskt vackert och "naturligt" i vår dukning och dekoration. Jag tänker mig vita dukar, vitt poslin med gröna servetter, silverbestick, vinglas, kanske en grön löpare allternativt murgröna som ligger slingrad på mittan av bordet. Vaser i glas med grönt från naturen, typ ormbunkar i kanterna och kanske några köpa vita rosor i mitten blandat med nått mer. Ljushållare av glas samt i grönt? Sen kanske lite silverglitter eller att på nått annat sätt få in lite silver i det hela utöver besticken.... Känns som att grönt är en bra färg, som är lätt att få tag på saker inom?

Här är massor av inspirationsbilder som jag googlat fram:








Borgligt bröllop i naturen.


Vi planerar ett borgligt bröllop som kommer att hållas utomhus i en privat avskiljd trädgård. Vi kommer att ta dit en vigselförrättare alltså. Vigseln kommer att ske där under en kupol (har ingen aning om vad man kallar det?) av björk och med blommor istuckna i och gästerna kommer att sitta i en båge av stolar framför, i två delar. I andra ändan av trädgården kommer vi att ha bord dukade med partytält över (mot den starka solen alternativt som skydd om det skulle råka bli en regnig dag). Till vigseln kommer ett par bekanta till oss att spela fiol som inmarch-låt och i anslutning till avslutad ceremoni.

Vi blir runt 50 personer, bara närmsta familjen (en av oss har en rätt stor sådan) och närmsta vännerna. Det blir bufé har vi tänkt... och så tårta på det senare på kvällen... vi har tänkt köra musik ur högtalare både under middagen och senare under kvällen mer festligt.

Det är väl så, i det stora hela, som tankarna ser ut i dagsläget. Tankar? =)


Googlad bild

Nått sånt här, fast färre gäster och en "kupol" av björkar istället =)


Funderade ett tag...

... på om jag skulle starta en blogg om detta eller inte... men what the heck - jag kör!

Har en blogg sedan tidigare men kände att detta med bröllop vill jag kunna diskutera fritt
, i mängder, och kunna få läsare som intresserar sig kring just bröllop - utan att nära och kära, som inte ens fått inbjudan ännu, får läsa det.

Här kommer jag publicera alla mina tankar om allting! Kommer att bli SÅ skönt att få skriva av sig om teman, fäger, klänning, dekoration etc etc utan att oroa mig över vem som läser eller att någon får reda på något "hemligt".

Lite kort om mig: Blev friad till i Maj i år, 2011, och planerar bröllop till Juli 2012! Men mannen i mitt liv!!! Vi är båda med i alla beslut som rör bröllopet, och han intresserar sig som tur är, men måste erkänna att det är mest jag som sköter all efterforskning och planering eftersom det är jag som tycker det är roligt! (Tilläggas kan att jag är långt ifrån den stereotypiska tjej-tjejen men såfort jag fick en ring på fingret förvandlades jag till en bridesillas ändå =P)

Nå, jag återkommer med inlägg om allt möjligt! Vi läses! =D



RSS 2.0